Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 16 mei 2015

Hoe spring je als wethouder op een rijdende trein?

Voor wie regelmatig met de trein reist is dit een bekende situatie. Terwijl je op het station de trap af loopt, hoor je het fluitsignaal van de conducteur en gaat er door je hoofd “zal ik nog een sprintje trekken of niet?”. Soms lukt het om de trein veilig te halen, soms ook niet. Dankzij de vele telefoons met camera krijgen we de mooiste missers op tv te zien. Tik bijvoorbeeld op Youtube maar eens in “Jongen knalt op treindeur”!

Op 19 mei a.s. krijgt Zeist een nieuwe wethouder. Omdat Jacqueline Verbeek naar de provincie gaat als gedeputeerde, zal Sander Jansen benoemd worden tot nieuwe wethouder. Veel inwoners van Zeist zullen hier niet van wakker liggen. Voor hen is niet zo belangrijk wie er binnen de gemeente aan het roer staan, zolang de gemeente maar de goede dingen op tijd doet, en dat standpunt is prima te begrijpen.

Maar voor de gemeenteraad, het college en de ambtenaren is het wel een bijzondere gebeurtenis. Er zijn vier gekozen wethouders, en samen met de burgemeester als voorzitter werken zij collegiaal. ‘Collegiaal besturen’ wil zeggen dat ze gezamenlijk en afzonderlijk verantwoordelijk zijn voor het gehele beleid, en dat betekent natuurlijk nog al wat voor de onderlinge samenwerking. Zo’n groep heeft tijd nodig om elkaars hebbelijkheden en onhebbelijkheden te leren kennen en een (h)echte groep te vormen. En als in een groep er één nieuw lid komt, verandert de hele groep. Hetzelfde geldt voor de samenwerking tussen de wethouders en de gemeenteraad en relatie tussen de wethouder en zijn (ja het zijn met vertrek van Jacqueline nu allemaal mannen in Zeist!) ambtenaren, waar nieuwe samenwerkingsrelaties moeten ontstaan.

De tijdsdruk is echter groot. Het is een bekend fenomeen dat een nieuw college van B&W na de verkiezingen één jaar nodig heeft om aan elkaar te wennen en tot een goed gezamenlijke collegeplan te komen. Het tweede jaar er is om dat als groep in uitvoering om te zetten. Het derde jaar om collectief resultaten te oogsten en het vierde jaar om met wat meer persoonlijke profilering weer een aanloop te maken naar nieuwe verkiezingen. Het klinkt cynischer dan ik bedoel. Natuurlijk wordt er altijd wel doorgewerkt, maar voor de grote zaken blijkt dit vaak wel op te gaan.

In het voorbeeld van de trein waar ik mee begon stond de trein nog stil, maar in het geval van ons College zou je kunnen zeggen dat de trein al flink vaart heeft: het eerste jaar zit er immers al op. Voor de nieuwe wethouder dus niet alleen een kwestie van een sprintje trekken, maar ook de sprong in een rijdende trein te maken.

Sander Jansen zal naar ik verwacht de steun van de hele gemeenteraad krijgen, mijn steun heeft hij in ieder geval. Aan boord springen zal geen probleem zijn, hij is er fit en competent genoeg voor. Ik hoop voor hem en Zeist dat de trein geen vertraging gaat oplopen!

Dick van Ginkel